Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Αποικίες Μεγαρέων.





Οι Μεγαρείς ως σημαντική εμπορική δύναμη είχαν δημιουργήσει ένα δίκτυο αποικιών κυρίως στη δύση αλλά και στην ανατολή, όπως και στην Μαύρη Θάλασσα, που τους βοηθούσαν να ελέγχουν το εμπόριο στις περιοχές αυτές. Τουλάχιστον έντεκα ήταν οι κύριες αποικίες που είχαν αναπτυχθεί/ιδρυθεί από Μεγαρείς καθώς έτσι αναφέρεται στην ιστορία των πόλεων αυτών.  

1. Θάψος.
728 π.Χ. Ίδρυση αποικίας από τους Μεγαρείς. Οικιστής: Λάχις.
Αμέσως μετά την ίδρυση των Λεοντίνων, οι Χαλκιδείς ήλθαν σε συνεννοήσεις με τους Μεγαρείς του Τρωτίλου και τους ανέθεσαν την εκδίωξη των Σικελών συνοίκων τους (με την συμφωνία να πάρουν αυτοί την θέση τους).Αλλά οι Μεγαρείς εξεδίωξαν τους Σικελούς, και τους Χαλκιδείς.

2. Αστακός Βιθυνίας.
Στράβων, Γεωγραφικά βιβλίο ΧΙΙ: Ἦν δ' ἐν αὐτῷ τῷ κόλπῳ καὶ Ἀστακὸς πόλις, Μεγαρέων κτίσμα καὶ Ἀθηναίων καὶ μετὰ ταῦτα Δοιδαλσοῦ, ἀφ' ἧς καὶ ὁ κόλπος ὠνομάσθη: κατεσκάφη δ' ὑπὸ Λυσιμάχου: τοὺς δ' οἰκήτορας μετήγαγεν εἰς Νικομήδειαν ὁ κτίσας αὐτήν.

3. Ηράκλεια η Ποντική.
Η Ηράκλεια ιδρύθηκε στις ακτές του Ευξείνου Πόντου στα 560-558 π.Χ. ως αποικία των Μεγάρων. Της έδωσαν το όνομα αυτό προς τιμήν του μυθικού ήρωα Ηρακλή, επειδή πίστευαν ότι από ένα σπήλαιο που βρισκόταν στην περιοχή εισήλθε στον Άδη.

4. Ναύλοχος, Ευξείνου πόντου.
Η Ναύλοχος (Αρχ. επίθ. ναύλοχος -παραμονή πλοίου- αραξοβόλι), ήταν ένα φυσικό λιμάνι όπου κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. εγκαταστάθηκαν εκεί Μεγαρείς άποικοι. Την εποχή του αποικισμού των Μεγαρέων, η περιοχή της Ναύλοχου ήταν έρημη, ακατοίκητη. Η Ναύλοχος έγινε με τους Μεγαρείς, κύριος εμπορικός λιμένας ώστε εξυπηρετούσε ακόμη και την αρχαία Φιλιππούπολη. Αργότερα ονομάστηκε Ηλιούπολις από τους Ρωμαίους -αιτία του μεγαλοπρεπούς ναού του Δία-. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, λόγω του φρουρίου της, λεγόταν ‘’Kozjak’’. Ενώ σήμερα είναι μια παραθαλάσσια όμορφη πόλη και ένα υπέροχο καλοκαιρινό θέρετρο στη Βουλγαρία με την ονομασία ‘’Obzor’’ .

5. Μεσημβρία, Ευξείνου Πόντου.
Η πόλη χτίστηκε από Μεγαρείς κατά τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό. Η Μεσημβρία ήταν η δεύτερη αποικία των Μεγαρέων στον Εύξεινο Πόντο μαζί με την Ηράκλεια και χτίσηκε πιθανόν στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.

6. Βυζάντιο.
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό μύθο του Βυζαντίου, όπως παραδίδεται από τον Στράβωνα, οι άποικοι Μεγαρείς ακολούθησαν χρησμό — πιθανώς του Μαντείου των Δελφών — ο οποίος τούς προέτρεπε να κτίσουν την πόλη τους έναντι της πόλης των ‘’τυφλών’’. Ως τυφλοί υπονοούνταν οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας, οι οποίοι είχαν αποικήσει πάλι από τα Μέγαρα και είχαν ιδρύσει την πόλη τους νωρίτερα στην απέναντι ασιατική ακτή του Βοσπόρου δίχως να αντιληφθούν τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα της απέναντι τοποθεσίας.

7. Χαλκηδόνα.
Κτίστηκε το 675 π.Χ. ως αποικία των Μεγαρέων, 18 χρόνια πριν κτιστεί το Βυζάντιο και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα λόγω του πανελλαδικά φημισμένου εκεί Μαντείου του Απόλλωνα. Κατακτήθηκε από τους Πέρσες επί Δαρείου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον μετέπειτα Πελοποννησιακό πόλεμο, όπου η πόλη ταλαντεύτηκε πολλές φορές μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης στις συμμαχίες που σημάδεψαν την αρχαία Ελλάδα, για να περιέλθει τελικά σε παρακμή όταν μετά την ίδρυση της Νικομήδειας και τον θάνατο του Βασιλέως της Νικομήδη το 74 π.Χ. κατελήφθη από τους Ρωμαίους, από τους οποίους την απέσπασε για λίγο καιρό ο Μιθριδάτης. Το 133 π.Χ. έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Άτταλο Γ΄ της Περγάμου.

8. Σελινούντας Σικελίας.
Ο Σελινούντας ήταν αποικία της επίσης Σικελικής πόλης Μέγαρα Υβλαία. Η πόλη ιδρύθηκε κατά την διάρκεια του 7ου αιώνα π.Χ. Η ημερομηνία ίδρυσης της δεν μπορεί να προσδιοριστεί σήμερα με ακρίβεια. Με βάση αναφορά του Θουκυδίδη φαίνεται πως η πόλη ιδρύθηκε το 622 π.Χ. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης τοποθετεί την ίδρυση της πόλης το 650 π.Χ. ενώ ο ιστορικός Ιερώνυμος ακόμα νωρίτερα το 654 π.Χ. Η πόλη αν και γειτόνευε άμεσα με τις Καρχηδονιακές αποικίες διατηρούσε καλή σχέση με την Καρχηδόνα.

9. Ολβίας.
Ολβίας, και μετέπειτα η ονομασία της αποικίας των Μεγαρέων, έγινε Νικομήδεια.
Η αρχαίας πόλης Ολβίας, ιδρύθηκε από άποικους Μεγαρείς κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα.

10. Μέγαρα Συρίας.
Η αρχαία αποικία των Μεγαρέων, τα Μέγαρα της Συρίας, βρίσκετε στα βορειοδυτικά της χώρας. Σήμερα το Αραβικό της όνομα είναι Αλ Μπάρα (Al Bara). Από την πόλη που αναπτύχτηκε μόλις τον περασμένο αιώνα ένα χιλιόμετρο ανατολικά των ερειπίων. 

11. Σηλυβρία.
Ο Σκύμνος ο Χίος αναφέρει ότι ήταν αποικία Μεγαρέων, η οποία ιδρύθηκε περίπου το 675 π.Χ. Κατά τον Στράβωνα, "ωνομάσθη Σηλυμβρία από του Σήλυος", ενώ από εκεί καταγόταν και ο Ηρόδικος, αρχαίος Έλληνας ιατρός και δάσκαλος του Ιπποκράτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου