Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Πανδιονίδες.







Πανδιονίδες λέγονται τα παιδιά του Πανδίων (*). Όλοι σχεδόν οι Πανδιονίδες σχετίζονται με την πανάρχαια Μεγαρίδα.
Κατά την παράδοση, ο Πανδίων Ι, είχε παντρευτεί την Ζευξίππη και είχε μαζί της δυο δίδυμα αγόρια, τον Ερεχθέα με τον Βούτη και δυο κορίτσια, την Πρόκνη με τη Φιλομήλα.  Στη συνέχεια, ο Πανδίων ΙΙ, πείρε γυναίκα του την Πυλία και απέκτησαν 4 παιδιά, τον Λύκο, τον Νίσο, τον Πάλλαντα και τον Αιγέα. Αυτά λοιπόν τα παιδιά, συλλογικά είναι γνωστά ως Πανδιονίδες.
 1. Ο Ερεχθέας έγινε βασιλιάς της Αθήνας (ταυτίζεται βέβαια η μυθική παράδοση για τον Ερεχθέα, σε πολλά σημεία με τον Εριχθόνιο), ενώ ο δίδυμος αδερφός του, Βούτης έγινε ιερέας της Αθηνάς και του Ποσειδώνα.
 2. Η Πρόκνη είχε παντρευτεί τον βασιλιά της Μεγαρικής πόλεως Παγές, τον Τηρέα, όπου και ο τάφος του βρισκόταν στην αρχαία αγορά των Μεγάρων.
 3. Λύκος: Γιος του Πανδίονα και της Πυλίας, γενάρχης του γένους των Λυκομιδών. Κατά τη Βιβλιοθήκη του Απολλοδώρου, ο Λύκος όπως και οι αδελφοί του Αιγέας, Πάλλαντας και Νίσος, γεννήθηκαν στα Μέγαρα από τον εξόριστο εκεί Πανδίονα. Μετά τον θάνατο του πατέρα τους οι Πανδιονίδες επέστρεψαν στην Αττική και έδιωξαν τους Μητιονίδες από την εξουσία. Ο Λύκος έγινε ηγεμόνας της Διακρίας και από αυτόν πήρε το όνομά του το Λύκειον. Ο αργότερα ο αδελφός του Αιγέας (ο πατέρας του ήρωα Θησέα) τον έδιωξε, οπότε ο Λύκος κατέφυγε στη Μεσσηνία. Εκεί ανανέωσε τα μυστήρια της Ανδανίας. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή κατέφυγε στη Μικρά Ασία, κοντά στον Σαρπηδόνα, και έδωσε το όνομά του στη Λυκία.
 4. Πάλαντας: Γιος του Πανδίονα και πατέρας των 50 Παλλαντιδών, οι οποίοι επανεστάτησαν εναντίον του Θησέα. Ο Πάλλαντας σκοτώθηκε μαζί με πολλούς από τους γιους του, από τον Θησέα.
 5. Νίσος. Στην ελληνική μυθολογία ο Νίσος ήταν ο βασιλιάς των Μεγάρων , και ένας από τους τέσσερις γιους του Πανδίων, βασιλιά των Μεγάρων.
Ήταν παντρεμένος με τη  Αβρώτη, κόρη του Ογχήστη και αδελφή του Μεγαρέα. (Η Αβρώτη ήταν ενάρετη σύζυγος, πάρα πολύ έξυπνη και καλή βασίλισσα, και όταν πέθανε νέα, όλοι θρήνησαν τον θάνατό της. Ο βασιλιάς Νίσος, για να την τιμήσει, διέταξε όλες τις γυναίκες στα Μέγαρα να ντύνονται τόσο απλά όσο και η Αβρώτη, και να φορούν παρόμοια ενδυμασία. Η απλή και λιτή αυτή ενδυμασία ονομάσθηκε ‘’αφάβρωμα’’ από το όνομα της Αβρώτης.)
 Ο Νίσος με την Αβρώτη έκαναν τρεις κόρες: την Ευρυνόμη, μητέρα του ήρωα Βελλεροφόντη από τον Ποσειδώνα, σύμφωνα με τον Ησίοδο (Κατάλογος 7) και τον Υγίνο ,157. Δεύτερη κόρη τους ήταν η Ιφινόη, που παντρεύτηκε τον θείο της Μεγαρέα (αδελφό της μητέρας της).  Και η τρίτη κόρη τους, η Σκύλλα, η οποία ήταν υπεύθυνη για το θάνατο του πατέρα της, Νίσου.
Ο βασιλιάς Νίσος με τη νύμφη Κερόεσσας, κόρη του Δία, γέννησε τον Βύζαντα (Ακύλα Μήλλα, Πέρα, Το Σταυροδρόμι της Ρωμιοσύνης, εκδόσεις Μίλητος, Αθήνα 2006, ISBN 9608033047, σελ. 15.) Ο Βύζας οδήγησε τους Μεγαρείς στην περιοχή του Βοσπόρου. Εκεί οι Μεγαρείς ίδρυσαν μια νέα πόλη, στην οποία έδωσαν το όνομα του ιδρυτή της, το Βυζάντιο.
 6. Ο Αιγέας ήταν ο ένατος στη σειρά μυθικός βασιλιάς της αρχαίας Αθήνας, όπου βασίλεψε γύρω στον 13ο αιώνα. Καταγόταν απ' ευθείας από τη γενιά του Ερεχθέα. Ήταν γιος του Πανδίονα και της Πυλίας, κόρης του βασιλιά των Μεγάρων Πύλαντα. Ο γιός του Θησέας, σκότωσε τον θείο του (αδερφό της γιαγιάς του, Πυλίας), Σκύρωνα, που ήταν επικεφαλής του Μεγαρικού στρατού.

Σημείωση:
(*) Με το όνομα Πανδίων υπάρχουν δυο μυθική βασιλείς της Αθήνας, Πανδίων Ι και Πανδίων ΙΙ. Οι σύγχρονοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ήταν ένας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου