Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ο βασιλιάς Πύλας.


Ο Πύλας ήταν απόγονος του βασιλιά Λελέγα και γιός του βασιλιά Κλήσωνα, των Μεγάρων. Η Μεγαρική βασιλεία της θητείας του θα πρέπει να έγινε στο χρονικό διάστημα, την εποχή της μεγάλης ακμής/κυριαρχίας  των Μυκηναίων στον ελλαδικό χώρο (Ανακτορική περίοδο 1400 -1190 π.χ.).  
Ο Πύλας γέννησε τον Σκίρωνα και την Πυλία. Τον Σκίρωνα τον πάντρεψε με τη Χαρικλώ, κόρη του Σαλαμίνιου βασιλιά Κυχρέα και εγγονή του θεού Ποσειδώνα. Ενώ την κόρη του Πυλία (κάποιοι ιστορικοί την αναφέρουν και ως Πελία), την πάντρεψε με τον βασιλιά της Αθήνας Πανδιώνα. Ωστόσο οι Μητιονίδες, επαναστατούν και διώχνουν από την Αθήνα τον Πανδιώνα μαζί με την Πυλία, ώστε εξόριστοι αυτοί πλέον εγκαθίστανται στο βασίλειο των Μεγάρων ως βασιλείς. Αφού ο Πύλας τους παρέδωσε τη βασιλεία του, καθώς αυτός ηγείτο επικεφαλής σε Μεγαρείς/Λέλεγες όπου έφυγε να αποικίσει στην Πελοπόννησο παρακινούμενος από κάποιο χρησμό.  
Λίγοι βέβαια θα γνωρίζουν πως ο Μεγαρέας βασιλιάς Πύλαντας είναι ο ιδρυτής δύο σημαντικών πόλεων –κρατών, της αρχαίας Ελλάδας (νοτιοδυτική Πελοπόννησο) και ότι αναφέρονται από τον Όμηρο πως έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο.  
 1η. Πύλος Μεσσηνίας.  
Η πρώτη πόλη κράτος που ιδρύει ο Μεγαρέας Πύλαντας, καθώς φεύγει από τα Μέγαρα, είναι η Πύλος της Μεσσηνίας. Μετά την πάροδο αρκετών χρόνων επιτίθεται ο Νηλαίας (ο πατέρας του Νέστορα), καταλαμβάνει την πόλη και διώχνει τον Πύλα. Όπου εκείνος αναγκάζεται να ιδρύσει μια δεύτερη Πύλο πολύ κοντά στις αρχαίες πόλεις Τριφυλία και Εφύρα, μεταξύ των ποταμών Πηνειού και Σελλήεντα.
 2η. Πύλος  Ήλιδας.
Αυτή η δεύτερη πόλη κράτος που ιδρύει ο Πύλαντας είναι η πόλη που θα βασιλεύσει έως το τέλος της ζωής του και δυστυχώς σήμερα δεν γνωρίζουμε την ακριβή της τοποθεσία πέρα από τις αρχαίες ιστορικές αναφορές. Εικάζεται βέβαια ότι μπορεί να είναι  στην περιοχή του σημερινού χωριού ‘’Αγραπιδοχωρίου’’.

Πηγές:
Εγκυκλοπαίδεια Brittanica, 11η έκδοση, 1911.
Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας Εκδ. Οίκος, Χάρη Πάτση. Αθήνα 1969
Στράβωνος Γεωγραφία: ‘’μεταξὺ δὲ τοῦ Πηνειοῦ καὶ τῆς Σελλήεντος ἐμβολῆς Πύλος ᾠκεῖτο κατὰ τὸ Σκόλλιον, οὐχ ἡ τοῦ Νέστορος πόλις, ἀλλ' ἑτέρα τις, [...] ‘’
Παυσανία Ηλιακά Α΄: ‘’οἱ ἐκ Πύλου τοῦ ἐν τῇ Ἠλείᾳ [...]’’ 

Στην Πύλο στο λόφο του Επάνω Εγκλιανού, 4 χιλιόμετρα Ν του χωριού Xώρα βρέθηκε ανάκτορο που λέγεται πως ήταν το ανάκτορο του Νέστορα. Οι ανασκαφές που άρχισαν το 1939 και ολοκληρώθηκαν μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο έφεραν στο φως και ερείπια προγενέστερα από το ανάκτορο. Η πόλη και το ανάκτορο καταστράφηκαν το 1200 π.Χ. πιθανότατα κατά την κάθοδο των Δωριέων. Το ανάκτορο του Νέστορα, στον Επάνω Εγκλιανό, σε απόσταση 14 χλμ από την Πύλο, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα μνημεία της μυκηναϊκής Ελλάδας. Τα ανάκτορα χτίστηκαν το 13ο αι. π.Χ. από το βασιλιά Νέστορα - που πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο με ενενήντα πλοία - γιο του Νηλέα, ο οποίος μετέτρεψε την Πύλο στη δεύτερη σημαντικότερη πόλη του μυκηναϊκού κόσμου, μετά τις Μυκήνες. Το γύρο τοπίο ήταν ήρεμο και η περιοχή του ανακτόρου δεν τειχίστηκε ποτέ, αντίθετα με τις άλλες μυκηναϊκές ακροπόλεις. Τα ανάκτορα καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά στις αρχές του 12ου αι., από πυρκαγιά και δεν ανοικοδομήθηκαν ποτέ. Ο Κ. Κουντουριώτης το 1939 εντόπισε τη θέση του προϊστορικού παλατιού, την αποκάλυψη του οποίου συνέχισε και ολοκλήρωσε ο Αμερικανός Καρλ Μπλέγκεν. Πηγή φωτογραφίας –κείμενο φωτογραφίας: http://www.ammosmessinias.gr/nestoras.php




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου