Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ


(Συνέντευξη με τον ομότιμο καθηγητή Μετεωρολογίας κ. Στέλιο Γκίνη. Μέρος 2ο,  τελευταίο)

Μέρος του αρχαίου υδραγωγείου των Μεγάρων όπου οι αρχαιολόγοι είπαν ότι ήταν πρωτόλειο έγρο του Ευπαλίνου.


Ο Μεγαρέας Ευπαλίνος συγκαταλέγεται στους επιφανείς Έλληνες όλων των εποχών. Έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. και κληροδότησε με τις μηχανικές γνώσεις του ένα σημαντικό έργο στην ανθρωπότητα.
Η συζήτησή μας, για τον Ευπαλίνο, με τον καθηγητή κ. Στέλιο Γκίνη συνεχίζεται και αποκαλύπτει ότι η πόλις-κράτος των Μεγάρων ήταν μια ‘’χώρα’’ πλήρης ανάπτυξης με μεγαλειώδη και σημαντικά έργα από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως και την κλασική εποχή.     
Ερώτ.: Δηλώσατε πως το υδραγωγείο της Σάμου, είναι πασιφανές ότι είναι ‘’αντίγραφο’’ του υδροδοτικού συστήματος που προϋπήρξε στα αρχαία Μέγαρα, τουλάχιστον ως προς το πρώτο σκέλος του(το εξωτερικό με τα φρεάτια) καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερα μηχανικά έργα της αρχαιότητας. Δηλαδή, νομίζετε πως το μέλλον η αρχαιολογική σκαπάνη θα φέρει περισσότερες πληροφορίες για το Μεγαρικό υδραγωγείο, στο φως;  
Στέλ. Γκίνης: Δεν το λέω μόνο εγώ, να σας αναφέρω πως οι περισσότεροι Μεγαρείς γνωρίζαμε ότι οι ‘’Αμπατζάδες’’ δηλαδή, τα φρεάτια που υπήρχαν στον ελαιώνα ήταν αρχαίο υδραγωγείο. Αλλά μετά και την ανακάλυψη της Γ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη περιοχή του Ορκού, καθώς επίσημα ανακοίνωσε ότι το υδραγωγείο αυτό είναι το πρωτόλειο έργο του Ευπαλίνου δεν χωρά πλέον καμία αμφιβολία.
Ξέρεται, η αρχαιολόγος της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Παναγιώτα Αυγερινού, σε διάλεξή της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, νομίζω ήταν τον Απρίλιο του 2012, εξήγησε πως το υδραγωγείο των Μεγάρων εμφανίζει ομοιότητες με το περίφημο υδραγωγείο της Σάμου, τόσο ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά όσο και ως προς τον όλο σχεδιασμό. Αυτές λοιπόν οι ομοιότητες στην κατασκευή, μαζί με τη χρονολόγηση του έργου, οδήγησε τους αρχαιολόγους της Γ' ΕΠΚΑ στη θεώρηση ότι πρόκειται για πρωτόλειο έργο του Ευπαλίνου! Ώστε από την κατασκευή του οποίου θα πρέπει να απέκτησε την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνική αρτιότητα που απαιτούνταν για τον σχεδιασμό ενός τόσο μεγάλου και σύνθετου έργου, όπως ήταν το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου.  
Ερώτ.: Δηλαδή, υπάρχει η πιθανότητα να ανακαλυφθεί όρυγμα σε κάποιο από τους δύο λόφους των Μεγάρων όπου στη μέση τους βρίσκεται η περίφημη λεγόμενη, κρήνη του Θεαγένη;

Η περίφημη κρήνη του Θεαγένη.


Στέλ. Γκίνης: Δεν ήταν η μοναδική κρήνη των Μεγάρων η κρήνη του Θεαγένη, υπήρξαν επίσης άλλες τρεις και που γνωρίζουμε ότι διοχετευόταν το νερό σε αυτές, από το ίδιο υδροδοτικό σύστημα που ξεκινούσε –κατά πως φαίνεται- βόρεια, από τον αρχαίο Ρους και μέσων διακλαδώσεων, λέγεται πάλι, ότι ήταν περί τα τρεις χιλιάδες μέτρα οι πήλινες σωλήνες, που κατένεμαν το νερό στις Μεγαρικές κρήνες. Έτσι, αυτό το πήλινο υδροδοτικό σύστημα έφτανε αρχικώς στην κρήνη της περιοχής ‘’ Έξω Βρύσης’’ από εκεί οδηγούταν νότια και δεξιά φθάνοντας στην κρήνη του Αγίου Ιωάννη (του λεγόμενου Χορευταρά), κατόπιν θα πρέπει να υπήρξε διακλάδωση που το ένα σκέλος της πήγαινε αριστερά κι έφθανε στην κρήνη του Θεαγένη, ενώ το άλλο κατηφόριζε νότια για να τροφοδοτήσει με νερό την νότια κρήνη στη περιοχή της Ερκίδας. Για να επανέρθω όμως στο ερώτημά σας,  δεν γνωρίζω αλλά και δεν αποκλείω εάν όντως υπάρχει όρυγμα σε ένα από τους δύο λόφους που ήταν από την αρχαιότητα και είναι και σήμερα κτισμένη η πόλις των Μεγάρων. Όμως, η νότια κρήνη, όπως θα γνωρίζεται, παρουσιάζει ένα αξιόλογο όρυγμα ανοιγμένο στο βράχο, αγνώστου μήκους.
   
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (Χορευταρά) που ήταν μια από τις αρχαίες κρήνες.

Η νότια κρήνη με το όρυγμα. 



                                                                          Τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου