Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΛΟΥΤΡΟΠΥΡΓΟΣ


                                                                                    Λουτρόπυργος
                                                                        Πηγή εικόνας: http://www.mytraveler.gr 



Η πηγή μας για την σημερινή ανάρτηση είναι και πάλι ο Μεγαρέας κ. Στέλιος Γκίνης (ομότιμος καθηγητής μετεωρολογίας, πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων, συγγραφέας, αρθρογράφος και μελετητής - ερευνητής της Μεγαρικής ιστορίας). Καθώς μας ανέφερε το απόσπασμα του Παυσανία από τα Αττικά για την πρώτη σύζυγο του Αλκάθοου, την Πυργώ. Και πως αυτή σχετίζεται με την Μεγαρική περιοχή του ‘’Λουτρόπυργου’’.

Στέλ. Γκίνης: Ο βασιλιάς των Μεγάρων Αλκάθοος είχε σύζυγο την Πυργώ. Αυτή έκανε τα μπάνια της σε μια παραλία που μέχρι σήμερα φέρει το όνομά της αλλά λίγοι το ξέρουν. Είναι ο Λουτρόπυργος δηλαδή, ‘’Λουτρά Πυργώς’’, όπως λέμε επίσης την περιοχή της Κορίνθου, ‘’Λουτρά της ωραίας Ελένης’’.
Ερώτ.: Κ. Γκίνη η πληροφορία σας για την Πυργώ, ομολογούμε ότι είναι και για εμάς πρωτόγνωρη. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η ονομασία ‘’Λουτρόπυργος’’ προέρχεται από την πανάρχαια ιστορία της Μεγαρίδας!  
Στέλ. Γκίνης:  Ο Παυσανίας, διεξοδικά ασχολείται με τα πολλά μνήματα - σημαινόντων συνήθως προσωπικοτήτων - που είχαν οι αρχαίοι Μεγαρείς μέσα στην πόλη.  Ένα εξ αυτών  των μνημάτων, που βρισκόταν κοντά στο ηρώο του Αλκάθοου, ήταν της πρώτης –κατά τα φαινόμενα-  γυναίκας του Αλκάθοου, της Πυργώς. Διότι όπως θα γνωρίζεται η δεύτερη γυναίκα του ήταν η κόρη του βασιλέα Μεγαρέα, η Ευαίχμη. Μάλιστα, ο Παυσανίας στα Αττικά 43, 4, αναφέρει: ‘’Βαδίζοντας από εδώ προς το ηρώο του Αλκάθοου, όπου στις μέρες μου οι Μεγαρείς φυλάγουν τα έγγραφα τους, συναντά κανείς μνήμα που έλεγαν ότι είναι της Πύργους, της γυναίκας του Αλκάθοου, πριν από τον γάμο του με την κόρη του Μεγαρέα, την Ευαίχμη’’. 
Ερώτ.: Κ. Γκίνη πως προκύπτει ότι η Πυργώ ήρθε μαζί του στα Μέγαρα από την Ήλιδα και μάλιστα να κάνει τα λουτρά της στη συγκεκριμένη Μεγαρική παραλία;
Στέλ. Γκίνης:  Το ότι έζησε στα Μέγαρα η Πυργώ, αυτό το επιβεβαιώνει το μνήμα της που βρισκόταν σχεδόν δίπλα στα μνήματα του Αλκαθόου και της κόρης του της Ιφινόης στα αρχαία Μέγαρα. Οι ελάχιστες πληροφορίες που έχουμε από εκείνη την εποχή, δεν μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε εάν ο Αλκάθοος είχε ταυτόχρονα και τις δύο συζύγους  είτε χώρισε την Πυργώ μετά τον άθλο που τον καθιστούσε βασιλιά του Μεγαρικού θρόνου και σύζυγο της Ευαίχμης. Όσο, τώρα για τον Λουτρόπυργο; Πολλοί λέγουν ότι σχετίζεται με τα Κέρατα (τις απολήξεις του όρους Πατέρα στο Σαρωνικό κόλπο) που μοιάζουν πυργοειδές και το Άνθιο πηγάδι της Ελευσίνας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει δεκτό εάν την συγκεκριμένη ονομασία  την έφερε μια περιοχή κοντά στο Άνθιο πηγάδι που βρισκόταν στην Ελευσίνα. Ενώ, ο Λουτρόπυργος ήταν και είναι μια υπέροχη αμφιθεατρική και ειδυλλιακή παραθαλάσσια περιοχή της Μεγαρίδας θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ο τόπος που η Πυργώ έκανε τα λουτρά της. Ώστε, έτσι η Μεγαρική παράδοση διέσωσε την συσχέτιση της Πυργώς με την ονομασία του Λουτρόπυργου. Γιατί η περιοχή κατοικήθηκε μόλις μετά το 1950.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου