Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

ΔΥΟ ΜΕΓΑΡΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΟΦΟΡΑ

Η Ελλάδα ζητά -μάλλον απαιτεί- τα μάρμαρα του Παρθενώνα από την Αγγλία. Σίγουρα είναι ένα δίκαιο αίτημα που θα πρέπει να αναγνωριστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά κλάπηκαν από τον Άγγλο Έλγιν…
 Η περιοχή των Μεγάρων έχει κυριολεκτικά λεηλατηθεί από τα αρχαία της. Θαυμάσια Μεγαρικά αρχαιολογικά έργα κοσμούν τις προθήκες σχεδόν όλων των γνωστών Μουσείων. Ενώ το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας κατέχει τα περισσότερα με το –τότε- πρόσχημα ότι στην πόλη των Μεγάρων δεν υπήρξε Αρχαιολογικό Μουσείο…
Σήμερα όμως υπάρχει Αρχαιολογικό Μουσείο σένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο (παλιό Δημαρχείο)!
Έτσι, θα ήταν ότι το καλύτερο να επέστρεφαν κάποια από τα αρχαιολογικά ευρήματα στο τόπο τους. Να εμπλουτιζόταν τα εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Μεγάρων ώστε να μπορούσαν οι επισκέπτες να μελετούσαν την μακραίωνη και περίλαμπρη Μεγαρική Ιστορία. Να ένοιωθαν τη προσφορά της στο Δυτικό πολιτισμό. 
Τραπεζοφόρο σύμπλεγμα μεθυσμένου Διονύσου υποβασταζόμενου από Σάτυρο που κρατεί ‘’λαγωβόλο’’ (ραβδί που έπιαναν λαγούς). Από μάρμαρο πεντελικό. Βρέθηκε στα Μέγαρα.  Έργο αττικού εργαστηρίου. 250-260 (μ.Χ. ?)
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αθήνα, Ελλάδα. 

 Τραπεζοφόρο σύμπλεγμα αγνώστου παραστάσεως προερχόμενο από τα Μέγαρα. Μάρμαρο Πεντελικό.  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αθήνα, Ελλάδα. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου