Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΕΩΝ. ΟΛΥΜΠΙΑ.

Αεροφωτογραφία της αρχαίας Ολυμπίας.

Ο θησαυρός των Μεγαρέων στην Ολυμπία εκτιμάτε ότι η κατασκευή του έγινε στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.. Μάλιστα, τούτο το χρονικό διάστημα της κατασκευής (του θησαυρού στην Ολυμπία), αφήνει ανοικτή την εκδοχή να είναι ο δεύτερος θησαυρός των Μεγαρέων. Διότι ο πρώτος, όπως αρκετοί (ιστορικοί και αρχαιολόγοι) υποστηρίζουν από τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, υπήρξε στους Δελφούς.
Οι θησαυροί του ιερού της Ολυμπίας βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου, στο χώρο όπου υπήρχαν οι προϊστορικές λατρείες του ιερού. Κτίσθηκαν επάνω σε τεχνητό επίπεδο άνδηρο, που καταλαμβάνει την έκταση από το Νυμφαίο έως το στάδιο και που διαμορφώθηκε ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Δεν είναι όλοι θεμελιωμένοι στο ίδιο ύψος, γιατί δεν οικοδομήθηκαν ταυτόχρονα. Οι πρώτοι χρονολογούνται στα αρχαϊκά χρόνια, στον 6ο αι. π.Χ., και οι τελευταίοι στα μέσα του 5ου αι. π.Χ.

                                     Σε κόκκινο κύκλο οι θησαυροί των διαφόρων πόλεων στην Ολυμπία.

Οι θησαυροί ήταν μικρά ναόσχημα οικοδομήματα, αποτελούμενες από ορθογώνιο σηκό με δύο δωρικούς κίονες μεταξύ παραστάδων, εκτός από τον τελευταίο προς τα ανατολικά, αυτόν των Γελώων, που είναι πρόστυλος, εξάστυλος. Τους θησαυρούς αφιέρωναν στο ιερό της Ολυμπίας διάφορες ελληνικές πόλεις, για να στεγάσουν τα πολύτιμα και πλούσια αναθήματά τους στο Δία. Ο Παυσανίας (6.19.1-15) μάς δίνει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα πλούσια αφιερώματα που φυλάσσονταν εκεί.
Έχουν όλοι οι θησαυροί προσανατολισμό Β-Ν, με την είσοδο προς το νότο, δηλαδή προς την πλευρά του ιερού, και είναι κτισμένοι στη σειρά ο ένας δίπλα στον άλλο. Ο πρώτος της σειράς είναι ο θησαυρός των Σικυωνίων, αφιέρωμα του Μύρωνα, διαστάσεων 12,46 x 7,30 μ., και οι τέσσερις τελευταίοι είναι των Σελινουντίων, των Μεταποντίων, των Μεγαρέων και των Γελώων. 

                                  Ο θριγκός και το αέτωμα του θησαυρού των Μεγαρέων στο Μουσείο της Ολυμπίας



Από το θησαυρό των Μεγαρέων σώζεται το αέτωμα που απεικονίζει τη σκηνή της γιγαντομαχίας με πέντε ζεύγη θεών και γιγάντων που μάχονται. Σώζεται αποσπασματικά και μόνο η φιγούρα του γίγαντα στη μέση διατηρείτε σχεδόν ολόκληρη. Ο γίγαντας φαίνεται τραυματίας και έτοιμος να πέσει στο έδαφος από τα χτυπήματα του Δία, του οποίου μόνο το ένα πόδι διατηρείται. Οι άλλοι θεοί ήταν η Αθηνά και ο Ποσειδώνας στην αριστερή πλευρά και ο Ηρακλής με τον Άρη στα δεξιά. Ενώ θαλάσσια τέρατα κοσμούσαν τις δύο γωνίες του αετώματος. Πιθανώς να είναι έργο από κάποιο εργαστήριο των Ηλείων. Χρονολογείται στο τέλος του 6ου αι. Π.χ..

Οι Μεγαρείς είχαν επισυνάψει στη γιγαντομαχία μια ασπίδα που αντιπροσώπευε τα λάφυρα της νίκης τους επί των Κορινθίων

Ο θριγκός έχει αποκατασταθεί μαζί με το αέτωμα του θησαυρού όπου εκτίθεται στο Μουσείο της Ολυμπίας. Είναι μήκους 5,70 μ. και ύψους 0,75 μ., διακοσμείται από τη μυθολογική μάχη μεταξύ των θεών και γιγάντων. Χρονολογείται περίπου στο 520 π.Χ. Οι έντεκα συνολικά μορφές είναι αρκετά κατεστραμμένες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Δίας, η Αθηνά, ο Ηρακλής, ο Ποσειδώνας, ο Άρης καθώς επίσης γίγαντες, θαλάσσια τέρατα και φίδια. Οι Μεγαρείς είχαν επισυνάψει στη γιγαντομαχία μια ασπίδα που αντιπροσώπευε τα λάφυρα της νίκης τους επί των Κορινθίων. Η λέξη ΜΕΓΑΡΕΩΝ αναγράφεται στην κεντρική πλάκα, που σαφέστατα σημαίνει ‘’Μεγαρείς".



Πηγές έρευνας για το κείμενο: http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=5845
Πηγές εικόνων: http://www.greek-thesaurus.gr/Ancient-Olympia-treasuries.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου